Søgeordsanalyse

Skal du til at skrive SEO tekster til din hjemmeside og ønsker at komme højt op på Google, er det vigtigt at dine SEO tekster indeholder de rigtige søgeord for din målgruppe. Inden du starter med at skrive dine SEO tekster, skal du netop være klar over, hvad din målgruppe søger på. Derudover skal du også selv, være klar over hvilke ord, du forbinder med din egen hjemmeside, som din målgruppe også ville kunne finde på at bruge som søgeord eller søgesætninger. Du kan gøre dette ved hjælp af en søgeordsanalyse. En søgeordsanalyse betyder kort og godt, at man finder frem til lige præcis de ord og/eller sætninger kunder søger efter, som passer til profilen af din virksomhed.
SEO optimering sker derved ved, at din hjemmeside indeholder de ord, som din målgruppe søger efter. Når du laver SEO skal du dermed tænke i målgrupper. Det kan være svært at skulle forstå hele sin målgruppe, men ved at gøre dette på en overordnet basis optimeres SEO. Personerne, der søger på de ord, ender på en landing page, der er relevant for dem. Når vi Googler efter et søgeord, er det første link, der kommer op, det Google har vurderet til at være mest relevant for din og min søgning.
Dine søgeord skal dermed være relevante for din målgruppe, så Google kan placere dig på den rette plads på søgemaskinen. Google kan analysere, om dit link bliver klikket på samt om brugerne er inde på din side i kort eller lang tid. Ud fra dette vurderer Google, hvor du skal placeres på Google-siden ud fra brugernes søgeord. Det er dermed ikke helt ligegyldigt om din målgruppe er tilfreds med den landing page, de ender på ud fra sine søgeord. Vær dermed opmærksom på, at SEO skal gå op i en højere enhed.
For at SEO kan gå op i en højere enhed anbefales det at lave en SEO-strategi. SEO-strategien skal i grove træk kunne dække alle målgruppens behov i form af spørgsmål og ønsker. Har du styr på din målgruppes behov, kan du let lave indhold – også kaldet content – der er i deres øjenhøjde. Herfra skal du lære målgruppens søgeadfærd at kende. For at finde frem til dette, gøres der brug af en søgeordsanalyse. Dette er meget essentielt i din SEO-strategi, da du igen kan komme tættere på din målgruppe. Søgeordsanalysen giver dig svar på, hvad din målgruppe søger på og gør dermed også, at du kan blive klogere på, hvordan du skal arbejde med dit content og SEO generelt for at ramme din målgruppe.
Ønsker du at lave en god søgeordsanalyse, kan du med fordel følge fire råd. For at få den optimale virkning af søgeordsanalysen bør du følge alle fire råd:
- Det første råd er, at du skal forstå din målgruppe. Du skal kunne forestille dig, hvordan du tror, målgruppen søger efter enten dine produkter eller hjemmeside. For at gøre dette, kan du lave en brainstorm, af hvad der falder dig ind i form af søgeord og søgesætninger.
- Det andet råd er, at bruge Adwords-kampagner – hvis dette er kampagner du bruger, ellers er dette ikke nødvendigt. Bruger du Adwords-kampagner skal du i statistikken se hvilke søgeord og udtryk, der har gjort, at målgruppen vælger at gå ind på dine sider.
- Det tredje råd er, SEO værktøjet: Google Search Console, som du kan benytte på din hjemmeside. Værktøjet gør, at du kan se din hjemmeside som Google ser den. Du kan dermed se, om der er problemer eller andet med din hjemmeside, når man ser den igennem Google – ligesom brugerne gør. Har du Google Search Console koblet til dit domæne, kan du også bruge den til at se din hjemmesides status i form af, hvilke søgeord, der har givet organiske besøg af din hjemmeside samt søgeordene, der er brugt, for at din hjemmeside er kommet op og volumen af dem. En høj volumen af et søgeord vil sige, at mange gør brug af netop det søgeord.
- Det fjerde råd er, at du skal undersøge, hvilke søgeord, som ikke får din hjemmeside op på Google. Heraf kan du optimere disse, så du gennem SEO kan nå ud til flere.

Ud fra en søgeordsanalyse kan du dermed finde frem til, hvilke søgeord du skal finde på både ud fra din brainstorm, og hvilke søgeord din målgruppe bruger samt vide, hvordan disse skal prioriteres. Du kommer dermed ikke til at arbejde i blinde med din SEO, når du har gjort brug af søgeordsanalysen. Tværtimod kommer du til at arbejde strategisk med de søgeord, der er mest potentielle for dig.
Googles sprogforståelse er blevet mere sofistikeret og derved har kravene til søgeordsanalysen også ændret sig. Google kan i dag forstå sammenhængen mellem de enkelte ord i form af keywords, vi ofte bruger for at komme frem til den rette side på Google. Et godt søgeord er ofte kendetegnet ved at score højt på fire parametre:
- Ordet skal have højt søgevolumen, da hvis ingen bruger ordet til at søge efter det ønskede produkt, er det dermed irrelevant.
- Ordet skal have høj relevans. Hvis ordet ikke matcher, det content der er på siden, forlader brugeren hurtigt siden igen.
- Ordet skal have højt besøgsværdi. Søgeordet er mere værd og er af bedre værdi, jo mere du tjener per bruger.
- Ordet skal have lavt konkurrence. Hvis ordet har lavt konkurrence betyder det, at det er en lille investering du skal bruge på ordet, for at skabe trafik til din side.
Disse ovenstående fire punkter, vil nu blive uddybet nærmere nedenfor:
Der findes forskellige værktøjer til at undersøge, hvor mange, der søger på netop dine søgeord. Som tidligere nævnt kan du bruge Google søgeordsplanlægning, for at undersøge søgeord og dets volumen. Dette er en gratis metode at bruge. Derudover kan du også gøre brug af andre søgeordsværktøjer, der dog ikke er gratis. Ud fra disse programmer, du kan finde på Google, kan du undersøge din egen eller konkurrenters sider, for at se, hvordan de ranker på Google. Derudover kan du også via programmerne få inspiration til andre søgeord, der lægger sig op af dem, du ønsker at bruge.
Som nævnt er relevansen af søgeordene også afgørende, for om en potentiel kunde bliver på din side eller klikker videre. Søgeordet og indholdet skal matche – hvilket mere eller mindre må blive en subjektiv vurdering fra din side af. Er du i tvivl, om det matcher, kan du dog få inspiration ved selv at Google søgeordene og se, hvad de sider, der dukker op, har af indhold – og om dette stemmer nogenlunde overens med det, du har til hensigt at skrive og/eller kan tilbyde på din hjemmeside.
På Google Analytics’ landingsside-niveau, kan du blive klogere på besøgsværdien på din side. Ud fra denne, vil du kunne se, hvordan dine potentielle kunder handler på siden, samt hvad denne handling er værd. Består din hjemmeside for eksempel af at sælge produkter skal du tænke mod købsrejsen/processen af dette handlemønster for de potentielle kunder. Her kan du spørge dig selv om, hvor tæt en bruger er på at købe. For jo tættere en bruger er på købe, og hensigten med personens søgning efter dette, jo mere værd er brugeren.
Det er dermed vigtigt at rejsen til købet er simpel. Man bør som bruger kunne nemt gå igennem fire enkle trin af købsrejsen: først bør kunden kunne finde inspiration, dernæst kunne undersøge markedet, hertil købe og til sidst komme til efterkøbet – altså oplevelsen af processen. Dette skal være en gennemtrængende metode, da det er hvad, vi er blevet vant til at møde i dag på nettet. Vejen til et salg, skal være simpel og ikke kræve for meget for den potentielle kunde. Hvis hjemmesiden ikke er til at finde hoved og hale i vil kunden hurtigt finde et andet sted at handle.
Konkurrencen på søgeordene er ikke helt lige så håndgribelige som de andre punkter ovenfor. Det kræver en fuld forståelse for Googles algoritme for i princippet at kunne vurdere konkurrencen. Der findes dog et par metoder, der kan gøres brug af, for at undersøge konkurrencen på søgeordene. Igen findes der programmer – ved hjælp af en Google søgning – der kan finde ud af det for dig, ved at betale for dem.
Derudover kan du også vurdere topresultaternes on-page optimering (on-page betyder SEO optimering på selve hjemmesiden). Her kan du se om topresultaterne ud fra dit søgeord har optimerede sidetitler, interne links og eller overskrifter med optimerede ankertekster ud fra en søgemaskine som for eksempel Google.
Ud fra ovenstående informationer om søgeordsanalyse kan du nu lettere sætte dig ind i, hvad din målgruppes behov er, samt hvordan du kan forbedre og arbejde med dit content og SEO. For søgeordene er som nævnt centrale for at skabe trafik på din side. De forskellige landing pages, du har, skal kunne matche de søgeord, målgruppen gør brug af, så Google-søgningen bliver en tilfredsstillende oplevelse for brugeren.
Du skal heraf sætte dig ind i hvilke ord og sætninger, du mangler at bruge på din hjemmeside, og hvilke du måske kan bruge flere af. Hvis du gør dette, skal brugeren ikke igennem flere af dine sites, for til sidst af finde den, der er mest relevant. Herved bliver din side bedre og er mere synlig på Google. Det at gøre brug af en søgeordsanalyse er dermed meget essentiel for SEO strategien.

SEO teksten
Ud fra ovenstående kan selve SEO teksten nu skrives. SEO optimering eller søgemaskineoptimering sker blandt andet på baggrund af, at man har en forståelse for, hvordan ens målgruppe søger efter det ønskede indhold.
Lad os starte med, hvad er SEO. SEO er en forkortelse af Search Engine Optimization, hvilket på dansk betyder søgemaskineoptimering. Søgemaskiner kigger på forskellige faktorer, når de skal rangere hjemmesider. Disse faktorer de kigger efter, er dermed det, der bliver optimeret i forbindelse med en søgemaskineoptimering.
SEO tekster er essentielle for placeringer på Google. I en SEO tekst handler det om at bruge de rigtige søgeord. SEO tekster bliver skabt ved at kombinere kvalitetsrig indhold, der har relevans for søgeordene samt søgesætninger, der også er at finde på siden generelt.
For at skabe en god SEO tekst, skal basale krav opfyldes, som også er gældende for generelle webtekster:
- Emneopdelt indhold
- Relevant tekst, der har målgruppen i fokus
- Søgeord og -tekster er valgt på baggrund af den foretaget søgeordsanalyse
- Teksten er opdelt i små afsnit og indeholder hvert sit budskab
- Mange punktopdelinger
- Overskrifterne matcher til indholdet
- Teksten er præcis
- Et minimum af fyldeord og indskudte sætninger
- Letlæselig og forståelig tekst
Det ovenstående er punkter, der er med til at skabe en god SEO tekst. Derudover er der tre råd til, hvordan en SEO tekst kan virke optimalt:
Selve teksten: Efter du har fået en forståelse for, hvem din målgruppe er og afklaret, hvad dit budskab og mål er, kan du lave dine søgeordsanalyser. Herfra skal det valgte indhold være relevant i forhold til søgeord samt -sætninger. Nu skrives teksten ud fra målgruppens præferencer i form af søgeord og søgesætninger. Det er vigtigt i teksten at skrive det mest relevante for brugeren først, så man ikke når at tabe sine potentielle kunder.
Den tekniske opsætning af teksten: Når teksten er skrevet, skal den sættes op på hjemmesiden efter de overordnede krav til webtekster. Det er netop ikke nok med at have skrevet en relevant tekst. Teknikken i form af de overordnede krav, skal passe til, hvad der forventes af overskrifter og URL’en, som skal matche de vigtigste søgeord eller -sætninger på din side.
Det visuelle: Det visuelle spiller en stor rolle på nettet, og det gælder også for SEO tekster. Som bruger skifter vi hurtigt hjemmeside eller søger til andre sites, hvis det visuelle udtryk ikke er stimulerende nok for os. Vi er nemlig blevet meget opmærksom på, hvilken kvalitet der er at finde på de forskellige hjemmesider. Er kvaliteten dermed ikke tilfredsstillende, tør vi ikke at bruge hjemmesiden og søger dermed efter en anden hjemmeside.
SEO teksten skal dermed se pæn ud i form af opsætningen af tekst, heraf overskrifter og afsnit. Skrifttypen skal ikke være for speciel, hvilken farve bruger du for eksempel på din tekst og din baggrund? Det er dermed ikke ligegyldigt, hvordan din SEO tekst ser ud. Du skal tænke dit layout og opsætning ud fra hvem din målgruppe er. Derudover skal den heller ikke være for speciel, da det ikke er sikkert at browseren kan læse det.
Vær dermed opmærksom på, at det er letlæseligt i forhold til, hvilke farver du har på dine landing sites. En god regel er dermed at gøre det hele så simpelt som muligt, men også så spændende og indbydende som muligt, så brugerne bliver nysgerrige.
Derudover er det også vigtigt at SEO teksterne er unikke. Når disse unikke tekster er uploadet på din side, skal du også huske løbende at holde dig opdateret på dem, følge udviklingen samt lave søgeordsanalyser. Derved taber du ikke dine kunder, og de får højst sandsynligt lyst til at blive på din hjemmeside og bruge den fremover.
Hvorfor er SEO så vigtigt?
Nu har vi gennemgået en del af, hvorfor SEO er vigtigt, og hvordan den kan hjælpe dig med at vinde potentielle kunde over til din hjemmeside. Men brugen af SEO kan muligvis stadig føles lidt usikker. Søgemaskineoptimering er som nævnt til at få dit produkt så højt op på søgemaskinerne, som Google, som muligt. Forhandler du for eksempel spiseborde, og potentielle kunder Googler “spiseborde” er det dit ønske at komme op som den første på Google, hvorved du får de potentielle kunder ind på din side.
Vi er selv blevet vant til at søge på Google, når vi mangler noget. Omend det omhandler ting, opskrifter eller informationer vi søger svar på. Det er dermed helt essentielt at få sine produkter til at rangere højt på Google, så vi, der er potentielle kunder, ender på din landing site.
Søgemaskineoptimering er vigtigt, så du rangerer højt på Google. Det er en vigtig markedsstrategi, alle virksomheder bør gøre brug af, da vi alle Googler i dag. Når vi Googler vælger vi ofte det første link, medmindre vi lige hurtigt sætter os ind i, hvad de forskellige sider består af, ud fra de tre til fem linjer, der ses under linket i ankorteksten. Er du og din hjemmeside ikke at finde øverst på Google, vil de færreste kunne finde dig. Eftersom vi Googler så meget og er blevet mere eller mindre dovne via søgningerne, gider vi brugere heller ikke at klikke videre på Googles sider, for at finde det, der er relevant. Vi klikker på hjemmesiden der er mest relevant på søgemaskinen, og hvis der ikke er en relevant side at finde, benytter vi os af andre søgeord.
Søgemaskineoptimering er en længere proces. Dog er der en metode, der sikrer, at din virksomhed beholder en god placering i en længere periode – også hvis du stopper SEO.
Man kan opdele SEO i to dele: On-page og Off-page. On-page SEO er hvor selve hjemmesiden optimeres. Dette indbefatter blandt andet beskrivelser, indhold og titler. On-page SEO skal sikre at diverse faktorer på selve hjemmesiden skal være på plads, for at opnå en god placering på søgemaskinen. Off-page SEO er hvor alt uden for hjemmesiden optimeres. Dette er mere kompliceret, da det omhandler de sociale medier samt “link building”. Det vil sige, at ved hjælp af andre sider samt links prøver man at kommunikere til Google, at ens hjemmeside er relevant og god.
Udover dette er SEO også vigtigt i forbindelse med online markedsføring. SEO er en af de mest effektive metoder at nå ud til sine kunder på. Du er lettere at finde på Google hvis din hjemmeside er søgemaskineoptimeret. Flere søgemaskine-analyser viser at cirka 90 % af den interaktion, der er at finde på nettet, skabes gennem søgemaskiner. Endvidere ses det at brugere kun klikker på en til tre forskellige hjemmesider. Det er dermed ikke helt ligegyldigt, hvor du er placeret på søgemaskiner som Google.

Hvad er “link building”?
Før kom vi kort ind på, at link building også er essentiel for SEO, da du herved kan komme højt op på Google søgemaskine. Link building er vigtig, da du ønsker at have så mange som muligt, der linker til din hjemmeside. Det vil sige at eksisterende hjemmesider også linker til din. Dette medfører til, at Google opfatter dig som relevant og vigtig, og rangerer dermed dig højt i søgeresultaterne.
Link building er vigtigt, men der er dog nogle links, der er mere værd end andre. Vælger for eksempel DR1 at linke til dig, er dette selvfølgelig mere værd, end hvis en platform ingen rigtig har kendskab til, bruger dit link. Et link fra en værdifuld hjemmeside, er dermed mere værd, end et link fra en ikke værdifuld hjemmeside. Derudover er indholdet på siden, hvor linket er placeret, heller ikke helt ligegyldigt. Indholdet skal være relevant for siden, da brugere dermed vil læse indholdet, og vil føle det naturligt at trykke på dit link. Er dit link for eksempel lagt op på en platform, der ingen tekst har, vil denne hurtigt se mystisk ud og irrelevant for brugerne.
Link building er dermed vigtigt for SEO, men det er ikke helt ligegyldigt, hvilke flader, der bliver linket fra, til din hjemmeside.
Landing pages - forbedre dine siders content
I løbet af teksten er vi kommet ind på landing pages et par gange. En landing page er den side, brugeren kommer ind på via sin Google søgning. Det er vigtigt for dig, at de potentielle kunder ender på netop din landing page. Der er flere ting, der spiller ind, om brugerne ender på din hjemmeside samt bliver ved med at besøge den.
For at gøre din landing page interessant for brugeren, og gøre at brugeren kommer igen, skal du være klar over, hvad formålet er med siden, samt hvad du vil have brugeren til at gøre på den. Et eksempel er, at hvis du ønsker at brugeren skal kontakte dig, så skal alle de nødvendige oplysninger, for at kunne komme i kontakt med dig, være til stede på alle siderne. Heraf vil en potentiel kunne ikke give op, og gå til en anden hjemmeside for at finde hvad han/hun søgte.
Har du for eksempel kontaktoplysninger under fanen “Om os” eller “Kontakt” bør du lave dette om, da det vil være lettere gennemskueligt for brugerne at kunne se dine oplysninger hele tiden på landingssiderne – uden de skal klikke rundt for at finde det, som nævnt er flere af os blevet dovne, når det gælder vores Google søgning.
Derudover er det også vigtigt, at landingssiden har relevans i forhold til det søgeord eller søgesætning, som den potentielle kunder har gjort brug af. Dette kan for eksempel komme til udtryk i en over- eller underoverskrift til siden, så brugeren ved, at han/hun befinder sig på det rette sted. Herved forbliver brugeren på din side indtil personen finder ud af, om det det brugeren ønskede at finde, er at finde på siden. Hvis det ikke er tydeligt, at det søgte, befinder sig på siden, vil du tabe brugerens interesse og derved tabe værdien af den potentielle kunde.
Indholdet på landingssiderne omhandler ikke kun teksterne, der er at finde på dem, men også udseendet af dem i form af layout og opsætning, som vi var inde på før. Igen handler det om at få siderne til at se overskuelige og indbydende ud, så brugeren får lyst til at blive på din side samt klikke videre rundt på den for at undersøge den nærmere.
Dine landingssider er også til Google og ikke kun til de potentielle kunder. Landingssiderne kan optimeres hvorved, du kan placeres bedre på de organiske søgninger. Det at bliver palceret bedre på de organiske søgninger er det samme som SEO, og vil også gøre, at du skal betale mindre for klikpriserne i Adwords. Når det kommer til SEO, er det vigtigt at søgeordene er at finde i overskriften samt brødteksten. Derudover skal ord, der fremstår i URL også nævnes. Ved SEO optimering optimeres Adwords også. Dette medfører at din “Quality Score” kan blive øget, og jo mere den øges, jo billigere blive dine klikpriser.
Til sidst skal væsentlige ting som for eksempel kurven på din hjemmeside være synlig. Dette gælder også for over- og underoverskrifter samt opsætningen af dem, da dette er med til at skabe troværdighed og give et indtryk af, at det er en professionel hjemmeside. Det er meget vigtigt at din side virker troværdig. Din sides udseende og brugervenligheden er det første en potentiel kunde lægger mærke til. Dette bør derfor være i orden, så du kan vinde kunder og ikke miste dem til andre konkurrenter.
Dine siders content er alt det, du har på din hjemmeside. Landingssiderne består af en hel del content, som kan strække sig fra tekst, musik, spørgsmål, billeder og så videre. Content det, du tilbyder brugerne på din hjemmeside. Du skal via det, der er gennemgået i teksten her, vide hvilket indhold din målgruppe ønsker at få, når de lander på dine sider og interagerer med hjemmesiden generelt.
Ud fra søgeordsanalysen, kan du hurtigt danne dig et billede af, hvad dine sider skal indeholde i form af ord og sætninger, for at please de besøgende brugere. Det er dermed også indholdet på dine sider, du skal være tilbøjelig for at ændre, så landingssiderne netop matcher brugernes behov for informationer, billeder, produkter, eller hvad de ellers kan være på udkig efter.
SEO er med til at du hele tiden kan følge trop i forhold til, hvilke søgeord der bliver relevante for det, du udbyder. Heraf kan du let opdatere din hjemmeside, hvorved dit content hele tiden er opdateret og matcher de besøgendes behov ud fra søgeordsanalysen.
Du skal dermed ikke panikke, hvis du ikke føler, at din side får nok besøgende. Gør brug af de værktøjer, der er blevet præsenteret for dig i teksten her, så du kan optimere din hjemmeside på bedst mulig vis, og dermed både kan tilfredsstille kunderne samt dig selv.
Søgeordsanalyse skaber god SEO
For at skabe et helhedsbillede af, hvad der er blevet gennemgået på siden her, kan det gøres således: SEO bruges til, at du kan få den bedst mulige synlighed i søgemaskiner som Google. Det er en metode, der hjælper dig med din fremgangsmåde samt strategi til netop at være synlig. At kunne ses på søgemaskiner som Google, bygger på søgeordene og -sætningerne som brugere til din side skriver i deres søgemaskine. Ud fra dette kommer din hjemmeside frem højere oppe på Google.
SEO er dermed vigtig i forbindelse med at forbedre de mange muligheder, du har på nettet med netop din side. Med SEO kan du vinde kunder og forstå din målgruppe og til sidst kunne sælge dit produkt – hvilket er det store mål. Et produkt skal her forstås relativt. For det du ønsker at sælge via din hjemmeside kan både være dit liv i form af blogindlæg samt billeder fra dit liv lige såvel, som det kan være fysiske produkter. Målet er blot at få en potentiel kunde til din side i stedet for andres blandt andet ved hjælp af SEO.
SEO er netop et redskab der kan og vil udkonkurrere dine konkurrenter, hvis det bliver brugt korrekt. SEO er med til at din hjemmeside bliver set og valgt frem for andres, hvis du bruger værktøjerne optimalt, ud fra de guides der er givet i teksten her. Google er en af de mest brugte søgemaskiner i hele verden, og det er også derfor, at Google søgemaskine bliver nævnt op til flere gange i teksten her. Det er netop på Google at flere SEO-eksperter går efter at få sine egne og/eller andres hjemmesider til at være mere synlige og have bedre ranking på Google. Målet er som nævnt at være i top tre af de første sider, der bliver vist på Google, når potentielle kunder gør brug af dine søgeord. For kommer din hjemmeside op som en af de første, vil den blive valgt frem for andre, da Google har vurderet, at den har meget relevans. Budskabet bag denne tekst er dermed, at du skal gøre brug af den viden, du har nu, så du kan få en god ranking på Google.
Kontakt os her
Du kan kontakte os her, hvis du har nogen former for spørgsmål om SEO, Linkbuilding og søgeordsanalyse. Vi er her for at hjælpe 🙂
Vi vender tilbage hurtigst muligt!
